Preskočiť na obsah

Kurz výroby tradičnej obradovej cestoviny

Zverejnené 16.10.2023.

Kategória

HRTÁNKY

KURZ VARENIA

Centrum tradičnej kultúry v Myjave vás pozýva na podujatie venované tradičným obradovým cestovinám vianočného obdobia, ktoré sa uskutoční dňa 28. novembra 2023 o 18.00 h v malej nácvikovej sále Kultúrneho domu Samka Dudíka v Myjave. Obradovú cestovinu si budete môcť vyrobiť na tradičnom náradí. Príprava hrtánkov vychádza z tradície pytlikárskych rodín a ich pôvod siaha do obdobia rozmachu tkáčskeho a pytlikárskeho remesla. Prečo sa pytlikári spájajú s hrtánkami? Ich tkáčsky stav mal jeden základný komponent, ktorému sa hovorilo paprstek. Bola to časť, ktorá sa nachádzala na začiatku a konci stavu, cez ktorú viedli osnovu. Osnova musela byť poriadne napnutá, preto sa paprsteky rýchlo opotrebovali a často sa vymieňali. Keďže v minulosti nič nevyšlo nazmar, ženy pytlikárov využívali kratšie narezané časti paprstekov na výrobu cestovín, ktoré tvarom pripomínali hrtan. Uvarené cestoviny sa jedli v morčacej alebo slepačej polievke. Dodnes viacerí potomkovia pytlikárskych rodín udržiavajú tradíciu prípravy hrtánkov počas vianočného obdobia. Na podujatie prijala pozvanie vnučka známeho pytlikárskeho majstra pani Boženka Zemanová z Myjavy, ktorá dodnes robí pred sviatkami množstvo hrtánkov pre rodinu a známych. Lektorkou podujatia bude pani Monika Hradská zo Starej Myjavy.

V prípade záujmu o podujatie sa prosím záväzne prihláste na e-mail: eva.cmelova@ctkmyjava.sk alebo na tel. č.: 034 621 32 52, 0918 968 706. Ponúkame vám tiež možnosť zakúpiť si tradičné náradie na výrobu hrtánkov.

Na prípravu cesta si treba priniesť 1 vajce, ¼ kg polohrubej múky a 1 misku. Veríme, že si tieto tradičné obradové cestoviny nájdu opäť svoje miesto v súčasnom regionálnom jedálničku.

Centrum tradičnej kultúry v Myjave, OvZP TSK